به گزارش گردشگرآنلاین از گلستان، روستای شاهکوه در ۶۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر گرگان قرار دارد و درآمد اکثر مردم این منطقه از فعالیتهای زراعی، باغداری و دامداری تأمین میشود و یکی از سنت های این منطقه آیین وادوش است.
دامهای افراد توسط چوپانان در طول سال محافظت و نگهداری میشود. چوپانان هر روز با شیر تازه گوسفندی محصولاتی از قبیل کره، سرشیر، کشک، ماست و دوغ تولید میکنند و این محصولات برای مصرف به روستا و شهرهای مختلف ارسال میشود. اما از آنجائیکه گوسفندهای یک گله متعلق به افراد مختلف است و برای اینکه میزانی برای تشخیص مقدار سهم هر کدام از صاحبان گوسفندان در طول سال مشخص شود، دامداران در یک روز از سال که از قبل تعیین میشود گردهم میآیند تا با دوشیدن شیر گوسفندان خود به این مهم دست یابند.
به گزارش گردشگر آنلاین از گلستان، در این روز در ابتدا فضایی برای دوشین شیر گوسفندها آماده میشود و سپس با کمک چوپانان و مشخصهای که هر یک از صاحبان دام برای خود دارند اقدام به دوشیدن شیر گوسفند خود میکنند. در این بین جمعی از افرادی هم در تدارک پذیرایی ناهار برای صاحبان مال و مهمانانی که به واسطهی افراد مختلف دعوت میشوند که به شکرانهی این روز گردهم جمع شدهاند. بعد از دوشیدن ، گوسفندها رها شده و میزان شیر جمع آوری شده وزن و یادداشت و قرائت می گردد. بعد از آن شیر برای تبدیل به محصولات دیگر داخل ظرف مخصوص خود ریخته می شود.
گزارش توصیفی آیین وادوش را در اینجا بخوانید.