• امروز : افزونه جلالی را نصب کنید.
  • برابر با : Wednesday - 24 April - 2024
7

سمنان نگین درخشان دشت مرکزی ایران

  • کد خبر : 2005
  • 18 نوامبر 2021 - 19:04
سمنان نگین درخشان دشت مرکزی ایران

گردشگرآنلاین – استان سمنان در دامنه های جنوبی سلسله جبال البرز واقع شده است و ارتفاع استان از شمال به جنوب کاسته و به دشت کویر ختم می گردد.

به گزارش گردشگرآنلاین از سمنان، این استان با وسعتی حدود ۹۶۰۰۰ کیلومترمربع ۶/۵ درصد از مساحت کشور را به خود اختصاص داده و از این لحاظ ششمین استان کشور است.

 استان سمنان از جانب شمال به استان مازندران، از جنوب به استان اصفهان، از مشرق به استان خراسان و از مغرب به استان تهران محدود می شود.

همجواری با رشته کوههای البرز و زمینهای هموار کویر شرایط اقلیمی متنوعی برای این استان بوجود آورده است. بطوریکه قسمت جنوبی آب و هوایی گرم و خشک ؛ نواحی مرکزی، معتدل ، قسمت شمال شرقی آب و هوایی سرد و خشک و قسمت شمالی نسبتاً سرد است. این تنوع آب و هوایی پوشش گیاهی متنوعی را نیز در این استان به وجود آورده است.

 مرکز این استان شهر سمنان می باشد و دارای هشت شهرستان شامل سمنان، شاهرود، دامغان، گرمسار، مهدیشهر، میامی و آرادان و سرخه است.

پیشینه تاریخی سمنان:

این سرزمین در گذشته جزو چهاردمین ایالت تاریخی((ورن)) (ورنه) از تقسیمات شانزده گانه اوستایی در دوران باستان بوده است. قدر مسلم این است ورن یا ورنه متشکل از صفحات جنوبی البرز و خوار شامل سمنان، دامغان، خوار(گرمسار)، مهدیشهر، فیروزکوه، شهمیرزاد، لاسگرد، هفدر، ده نمک، آهوان، قوشه و نقاط کوهستانی مازندران بوده است. در تمام دوره حکومت مادها و هخامنشیان (کومیسنه) یا کومشان(قومس بعد از اسلام) جزو ایالت بزرگ((پارت)) یا پرثو به شمار می رفت. در این دوره سمنان شهر سرحدی ایالتهای پارت و ماد محسوب می شد. به همین علت برخی از مورخان، پیشینه این شهر را گاهی جزو ماد و گاهی جزو پارت به حساب می آورند. ایالت مذکور که در زمان ساسانیان به ((پشتخوار)) تغییر نام داده شامل همان شهرهایی بوده که در ایالت (ورن) متشکل بودند. حد غربی این ایالت(خوار) گرمسار فعلی، حد شرقی آن شاهرود و حد شمالی آن ایالت(پشتخوارگر) کوهستانهای جنوبی طبرستان بوده است. سمنان در دوره های بعد از اسلام جزو سرزمین تاریخی قومس(کومش) به شمار می آید و نام جغرافیایی قومس تا اواخر دوران قاجار بر سر زبانها بود.

آب و هوا و پوشش گیاهی:

به علت موقعیت خاص جغرافیایی استان سمنان و همجواری آن با رشته کوههای البرز و زمینهای هموار کویر هر قسمت از این استان دارای شرایط اقلیمی متنوعی می باشند. بطوریکه قسمت جنوبی آب و هوایی گرم و خشک، نواحی مرکزی معتدل، قسمت شمال شرقی آب و هوایی سرد و خشک و قسمت شمالی نسبتاً سرد است. این تونع آب و هوایی پوشش گیاهی متنوعی را نیز در این استان به وجود آورده است. به طوریکه در قسمت جنوب گونه های کویری و بیابانی و در بخش میانی استان گونه های نیمه بیابانی و در بخش شمالی گونه های سردسیر و جنگلی را می توان مشاهده نمود. گیاهان کویری عبارتند از: تاغ و گز، خارشتر، اسپند، گون و درمنه و از مهم ترین گونه های گیاهی در مناطق شمالی استان خانواده سوزنی برگان، ارس، سرو و درختچه زرشک را می توان نام برد.

 محیط زیست استان سمنان:

    استان سمنان به دلیل داشتن مناطق و موقعیت مناسب طبیعی وسعت کافی، جایگاه مناسبی برای حیات انواع وحوش و انواع گیاهان به شمار می آید، چراکه در قسمت های شمالی استان منطقه جنگلی، کوهستانی و سردسیر با بارندگی نسبتاً زیاد و پوشش گیاهی خوب و در قسمت های میانی منطقه دشتی با بارندگی کمتر نسبت به شمال اما با پوشش گیاهی نسبتاً خوب و در قسمتهای جنوبی آن کویر نمک با بارندگی بسیار کم و عدم پوشش گیاهی مناسب قرار دارد.

بیش از ۲۳ درصد از وسعت استان سمنان را مناطق حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش تشکیل می دهد، که این رقم در حدود ۲۵ درصد کل مناطق حفاظت شده کشور ایران را شامل می شود.

مناطق زیستی استان سمنان دارای ویژگی هایی به این شرح می باشد:

–   ذخیره گاه و بانک ژن طبیعی گیاهی و جانوری ایران و جهان.

–   منطقه حایل بین کویر و مناطق زیستی کوهستانی استان.

–   زیستگاه گونه های خاص نادر و در معرض انقراض جانوری و گیاهی.

–   طبیعت زیبا با چشم اندازهای طبیعی.

–   دارا بودن شرایط ویژه جهت امور پژوهشی و اقتصادی.

مناطق زیستی و حیات وحش:

۱-     پناهگاه حیات وحش خوش ییلاق.

۲-    پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده توران.

۳-    منطقه حفاظت شده پرور.

۴-    منطقه شکار و تیراندازی ممنوع((خنار)).

۵-    ممنوع شکار و تیراندازی ممنوع((تپال)).

۶-    پارک ملی و منطقه حفاظت شده کویر

 

به گزارش گردشگر آنلاین از سمنان، جاذبه های فرهنگی و تاریخی برتر استان: مسجد جامع شهر سمنان – مجموعه تاریخی بسطام – مسجد تاریخانه دامغان- مسجد جامع روستای فرومد- تپه حصار دامغان- مجموعه بافت و بازارسرپوشیده و مسجد سلطانی و موزه پهنه شهر سمنان- دروازه ارگ سمنان – کاروانسراهای شاه عباسی.

جاذبه های طبیعی برتر استان: جنگل ابر – جنگل رودبارک – پارک ملی کویر – منطقه حفاظت شده خارتوران- منطقه حفاظت شده پرور و خوش ییلاق- غار دربند مهدیشهر – کوه اژدهای گرمسار- کویر حاج علیقلی دامغان

گردشگری سمنان

گردشگری سمنان

گردشگری سمنان

گردشگری سمنان

گردشگری سمنان

گردشگری سمنان

گردشگری سمنان

گردشگری سمنان

گردشگری سمنان

گردشگری سمنان

منبع: میراث سمنان

لینک کوتاه : https://gardeshgaronline.ir/?p=2005

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.